Covid-19: Újranyitás

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának következő fokozata értelmében a könyvtárainkat 2021. május 4-től ismét megnyitjuk.

E naptól kezdve olvasóink ismét bejöhetnek tereinkbe, kutathatnak és kölcsönözhetnek a megszokott formában. A vonatkozó rendelkezések értelmében azonban könyvtárainkat csak a koronavírus ellen védettek látogathatják, ezért belépéskor minden esetben fel kell mutatnia érvényes védettségi igazolványát. Védettségét már lehetősége van az EESZT Lakossági mobil alkalmazáson keresztül is igazolnia.* Mindkettő igazolás személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel együtt érvényes. 

*Kizárólag a Magyarországon kiadott igazolásokat áll módunkban elfogadni. 

A nyitás öröme mellett azonban fontosnak tartjuk, hogy továbbra is kellő óvatossággal járjunk el, ezért kérjük, hogy a terekben való mozgáskor és ügyintézéskor viseljen maszkot, valamint használja a kihelyezett kézfertőtlenítőket, és igyekezzen kellő távolságot tartani. 

A kontaktok számának csökkentését azzal is elősegítheti, ha kölcsönzéséshez az önkiszolgáló kölcsönzőket veszi igénybe a BTEK, az ÉTK, a BCK és KCK könyvtárakban. 

Kölcsönözhetek védettségi igazolvány nélkül? 

Igen! Az online leadott könyvigényeket továbbra is összekészítjük és előre kikölcsönözzük azoknak, akik egyelőre nem térhetnek be a könyvtárba. Az így előkészített könyvcsomagok a könyvtárak előtt vehetők át nyitvatartási időben.

Mit kell tennem a kölcsönzéshez?

  • A könyvtár katalógusából keresse ki a kölcsönözni kívánt dokumentumot
  • Küldjön raktári kérést a keresett példányra
  • Várja meg a visszaigazoló e-mailt a raktári kérés teljesüléséről vagy ellenőrizze kéréseit ezen a oldalon
  • Fáradjon el a könyv lelőhelye szerinti könyvtárba és vegye át az előre előkészített csomagot.

unipass kép

Fontos: a könyv átvételekor kövesse a kihelyezett tájékoztatók utasításait, minden esetben viseljen szájmaszkot és tartsa be a biztonsági előírásokat.

Mikortól vehetők át a könyvek?

Könyveit a raktári kérés teljesülését követően veheti át. A kiszolgálás ideje könyvtáranként eltérő, általában 30-120 perc között változik. A kérés teljesüléséről email-ben tájékoztatjuk.

A kikért dokumentumok a kiszolgálás napjától számított 2 napig maradnak a pultoknál, ez követően visszakerülnek a raktárba.

Kölcsönzéshez minden esetben hozza magával olvasójegyét!

Mi történik a már kölcsönzött dokumentumokkal?

Mivel a kölcsönzés korlátozott formában történik, lehetőség van a könyvek visszahozatalára, hosszabbítására, melyet elektronikus úton is megtehetNeptunon keresztül pedig a felmerülő késedelmi díjakat is rendezheti.

 

unipass kép

Fontos: könyvek előjegyzésére jelenleg nincs lehetőség.

Könyvek visszaadása

A könyvek visszahozatalánál használja a könyvtárainkban elhelyezett könyvedobó szekrényeket*

E pontokon bármely könyvtárunkból kivett könyveket visszaadhatja, ez alól kivételt képez az Egészségtudományi Könyvtár, a Szolnok Campus Könyvtára illetve a Pedagógiai Könyvtár, ahová csak az onnan kikölcsönzött  könyveket viheti vissza.
Más intézeti könyvtár könyveit kérjük, ne dobja be.

A könyveket postai úton is visszaküldheti a 
DEENK, 4032 Debrecen, Egyetem tér 1.
címre.

Fennálló tartozások rendezése 

Egyetemi hallgatók a könyvtári tartozásokat a Neptun tanulmányi rendszerben egyenlíthetik ki. Ezen kívül, a járványügyi előírásokat betartva, lehetőség van készpénzes, illetve bankkártyás fizetésre is

unipass kép

Ne feledje! A tartozások nem a könyvek visszahozása, hanem a rendszerünkben történő visszavételt követően jelennek meg a Neptunban, így kiegyenlítésükre is csak ezt követően lesz lehetőség.

Igazolás kikörözéshez

A legtöbb kar esetében a kikörözéseket online, csoportos formában intézzük, a Könyvtár és az adott Kar folyamatos egyeztetései alapján.

 

Digitális másolatok kérése

A járványidőszak alatt lehetőség van - hatályos jogszabályok maradéktalan betartásával - cikkek és könyvfejezetek digitális másolatának igénylésére, max. 60 oldalig. 

A kérés menetéről itt olvashat>>

 

Elektronikusan elérhető könyvek, információforrások

Az előfizetett adatbázisok és információforrások távoli eléréséhez használja az "Otthoni elérés" beállításait >>

Adatbázisok

Az előfizetett és ingyenes adatbázisaink ebben a listában böngészhetőek >>>

A listát folyamatosan bővítjük a koronavírus-járvány miatt átmenetileg elérhetővé tett elektronikus források jegyzékével.

Böngészhető kategóriák: magyar és külföldi e-könyvek, folyóiratok, átmenetileg elérhető tartalmak, tudománymetria, konzorciumi előfizetések és videógyűjtemények. A tartalmak emellett karok szerinti bontásban is megjeleníthetők.

 

E-könyvek és folyóiratok

Idegen nyelvű e-könyvek és folyóiratok közvetlen kereséséhez használhatja az E-dokumentumok keresőjét>>

 

Szélesebb körű hozzáférés a DEA-ban

Kiterjesztettük a Debreceni Egyetem elektronikus Archívumában (DEA) tárolt dokumentumok hozzáférését. A könyvtár beiratkozott felhasználói, miután böngészőjükben módosították otthoni eléréshez szükséges beállításokat, otthonról is elérhetik az "Egyetemi  IP" illetve a "Könyvtári számítógépek" korlátozással jelzett dokumentumait (pl. szak- és diplomadolgozatok) is. Részletekért kattintson ide>>

Szabadon elérhető online források

A nyíltan elérhető (open access) tudományos folyóiratok a Directory of Open Access Journals (DOAJ), a könyvek pedig a Directory of Open Access Books (DOAB) oldalán böngészhetők.

Az EISZ oldalán böngészhetők a koronavírus-járvány ideje alatt szabadon hozzáférhető nemzetközi szakirodalmi források >>

Frissítés dátuma: 2021.05.21.