Ismét elérhető Elsevier adatbázisok

magyar
2019. július 29. - 14:45
Újfent elérhetővé vált a Debreceni Egyetemen a ScienceDirect és a Scopus adatbázis.

Előzmények
Ahogyan a Debreceni Egyetem új tudományos blogjának, az Instantscience-nek egy korábbi bejegyzésében is olvasható volt, 2019 januárjától az Elsevier nem biztosította tovább a magyarországi egyetemek és kutatóintézetek számára a ScienceDirect és a Scopus adatbázisok hozzáférését.

A megállapodásról
Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) és az Elsevier közös szándéknyilatkozat aláírásával erősítette meg, hogy készek tető alá hozni egy új, innovatív pilotmegállapodást, amely egyszerre biztosítja a kutatási eredményekhez való hozzáférést és az open access publikálás lehetőségét.

A megállapodás értelmében a Debreceni Egyetem polgárai júliustól azonnali hozzáférést kapnak az Elsevier folyóirat-platformjához, a ScienceDirecthez, és a Scopus adatbázishoz. A magyar kutatók ezáltal több, mint 2500 szakfolyóirat közel 16 millió, az Elsevier és a partnerei által megjelentetett tudományos cikkhez férnek hozzá a ScienceDirect platformon, valamint minden további költség nélkül tehetnek közzé nyílt hozzáférésű közleményeket a kiadó 1750 folyóiratában.

További megállapodások
A Debreceni Egyetemnek jelenleg is érvényes open access publikálást és előfizetést magában foglaló szerződése van a Springer Nature és a Taylor & Francis kiadóval, valamint a Wiley-val.

Az adatbázisok közvetlenül elérhetőek bármely egyetemi számítógépről, illetve a könyvtárba beiratkozott egyetemi polgárok számára otthoni eléréssel az egyetemen kívül is.