Digitális könyvtár

A DEENK állományban lévő országos és nemzetközi szinten is értékes, egyedi dokumentumokról, védett gyűjteményrészekről, hagyatékokról és muzeális értékekről digitális másolatokat készítünk. A digitalizálással egyrészt óvjuk az eredeti forrásdokumentumot, másrészt szélesebb kör számára biztosítjuk a hozzáférés lehetőségét. E gyűjtemény építését a kezdetekkor elsősorban az állományvédelem és a helytörténeti kincsek feltárásának célja vezérelte, amihez mostanra az oktatást és kutatást támogató célok is egyre hangsúlyosabb szempontként adódnak hozzá.

Digitalizált dokumentumaink az alábbi gyűteményekbe szervezve érhetők el.

 

 • Ex librisek
  Nyíreő István több ezer darabos ex libris gyűjteménye a 20. századi kisgrafika jeles alkotásaival büszkélkedhet.
 • Plakátok
  A másfél milliónál is több plakátot és aprónyomtatványt tartalmazó állománya teljes 20. század reklámvilágából, alkalmazott grafikai terméséből, film- és színházi plakátjaiból ízelítőt ad.
 • Régi könyvek
  Olyan régi nyomtatványokat tesz elektronikus formában elérhetővé, mint Thuróczy János Chronica Hungarorum című művének 1488-as brünni kiadása, de megtalálható benne az Europeana Travel projekt keretében digitalizált, magyar utazók tollából született útleírások gyűjteménye is.
 • Térképek
  A gyűjtemény szabadon hozzáférhető 18–19. századi, elsősorban debreceni és magyarországi vonatkozású térkép-különlegességet őriz.
 • Fotók
  Az Egyetemi Tanács jegyzőkönyvei és az egyetemi fotógyűjtemény az egyetemtörténeti vonatkozású kutatások számára jelent egyedülálló forrásanyagot.
 • Folyóiratok (Észak-tiszántúli folyóiratok, Régi magyar folyóiratok)
  A folyóiratok digitális gyűjteménye három nagy részből áll: a debreceni, a régi magyar és az egyetemi folyóiratok gyűjteményeiből. Olyan értékes folyóiratokat tartalmaz, mint a Kelet Népe vagy a Debreczeni Képes Kalendárium, a Magyar Museum és az Orpheus.
 • Debreceni Színlapok
  A gyűjtemény az 1862–1920 közötti korszak színlapjain keresztül a város színházi életét, a színház gazdag külső kapcsolatait és a debreceni kulturális élet egyéb szegmenseit is szépen megvilágítja. Az adatbázisban kereshetők többek között az előadott darabok rendezői, díszlettervezői, jelmeztervezői, esetleg karnagyai vagy vendégszereplői is.
 • Egyetemtörténeti fotótár

   

Frissítés dátuma: 2020.11.27.