Podcast

 

Az AudMax a DEENK, és az FM90 Campus Rádió közös együttműködéseként született. Az adásokban a kultúra, a tudomány és az Egyetem mindennapjainak legizgalmasabb történéseiről beszélgetünk kutatókkal, oktatókkal és az egyetemi közösség ismert alakjaival.

Mi is az a podcast?

A podcast talán a rádióműsorokhoz áll a legközelebb. Az audió epizódok szezonokba rendeződnek és így állnak össze egy egésszé. A podcasteket kifejezetten hasznos hallgatni más tevékenységek közben úgy mint a futás, kertészkedés, utazás és házimunka.

 

Miért indítottunk egy saját műsort?

Egy olyan műsort álmodtunk meg, ahol a Debreceni Egyetem és annak minden izgalmas témája, kutatási területe áll a középpontban. Azért AudMax lett a neve, mert az Auditorium Maximum az egyetem egyik legismertebb tereként szimbolizálja a podcastünk célkitűzéseit:

  • széles közönségnek, érdekesen bemutatni az itt folyó kutatómunkát, egyfajta harmadik misszós tevékenységet betölteni,
  • bemutatni az egyetemünk hagyományait, hétköznapjait, az életet az intézmény falai között,
  • megismerni a kutatókat,oktatókat mint embereket.

A műsor ezek révén egyszerre intézmény-, tudomány-, és kultúranépszerűsítő jellegű.

 


AUDMAX Plusz 

 

 

 

 

Első fejezet – AZ IDŐ 

 

AudMax 1/1 – Mi is az az idő?

Az AudMax első fejezetében négy részen keresztül foglalkozunk a Könyvpatika projektünk aktuális témájával: az idővel. Az első epizódban a három meghívott szakértőnk gondolatait összegezzük. Az AudMax podcast időről szóló fejezetében Tánczos Péter a Debreceni Egyetem Filozófia Intézetének adjunktusa, Búzás-Katona Zsuzsa a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának pszichológusa és Dr. Szabó István a Fizikai Intézet intézetigazgatója beszélt arról, hogy a tudományterületük hogyan értelmezi az időt.

 

AudMax 1/2 - Hogyan éljük meg az időt?

Az AudMax podcast második epizódjában a pszichológia szemszögéből járjuk körbe az idő tematikáját. Búzás-Katona Zsuzsa a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának pszichológusa segít nekünk értelmezi azt, hogy hogyan éljük meg az időt, mik az időrablók és azt, hogy a türelem hogyan segíthet rajtunk. Ráadásul kitérünk arra is, hogy a koronavírus-járvány okozta bezártság hogyan hathatott az idő érzékelésünkre.

 

AudMax 1/3 - Hogyan létezik az idő a fizikában?

Dr. Szabó István a Debreceni Egyetem Fizikiai Intézet intézetigazgatójával azt járjuk körbe, hogy vajon mennyire mérhető jól az idő? A fizikatudománynak vajon sikerült-e teljesen értelmezhetővé tennie az időt és vajon a relativitáselmélet időről szóló közismertebb „tézisei” hogyan magyarázhatóak? Ez az AudMax podcast első fejezetének harmadik része.

 

AudMax 1/4 - Mennyit filozofálhat az időn egy filozófus?

Az AudMax podcast első fejezetének befejező epizódja. Ha az időre gondolunk, akkor sűrűn szoktunk filozofálni. Az ötletszerű gondolatkísérleteken túl a filozófiatudomány azonban egész sok időt szentel az időnek. Híres gondolkodók sora tette már fel a legnagyobb kérdéseket. Ebben az epizódban Tánczos Péter a Debreceni Egyetem Filozófia Intézetének adjunktusa beszél arról, hogy meddig jutott a filozófia az idő kérdésének boncolgatásában.


 

Frissítés dátuma: 2021.07.27.