Szolgáltatásváltozások a megelőző intézkedések ideje alatt

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a könyvtár épületeit 2020. március 17-től bezártuk, azokat látogatni nem lehet.

Online szolgáltatásaink tovább működnek. Amennyiben nincs érvényes könyvtári tagsága, ezen az oldalon regisztrálhat (csak egyetemi polgárok)>>

Azon külső olvasóinknak, akik olvasójegye március 1. után jár le, az érvényességet szeptember 1-ig kérésre meghosszabbítjuk.

Kölcsönzés

A kölcsönzési szolgáltatásainkat korlátozott formában biztosítjuk felhasználóink számára.

Ennek keretében az online leadott könyvigényét összekészítjük és előre kikölcsönözzük. Az így előkészített könyvcsomagot a könyvtárak kölcsönző pultjainál* veheti át hétfőtől-péntekig 9.00 és 16.00 óra között. **

* A Műszaki Könyvtár esetében a portán

** A Kassai úti Campus Könyvtára, az Élettudományi Könyvtár, és a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár esetében, a meghosszabbított nyitvatartásnak megfelelően, 9.00 és 17:30 között veheti át az előkészített a könyveket.

Mit kell tennie a kölcsönzéshez?

  • A könyvtár katalógusából keresse ki a kölcsönözni kívánt dokumentumot
  • Küldjön raktári kérést a keresett példányra*
  • Várja meg a visszaigazoló e-mailt a raktári kérés teljesüléséről vagy ellenőrizze kéréseit ezen a oldalon
  • Fáradjon el a könyv lelőhelye szerinti könyvtárba és vegye át az előre előkészített csomagot.**

*A Pedagógiai Könyvtár esetében kérjük a címre, a Szolnok Campus Könyvtára esetében, , illetve a Zeneművészeti Könyvtár esetében a  e-mail címre küldje el kéréseit.
**A Műszaki Könyvtár esetén kérjük e-mailben egyeztessen az átvételről: 

unipass kép

Fontos: a könyv átvételekor kövesse a kihelyezett tájékoztatók utasításait, minden esetben viseljen szájmaszkot és tartsa be a biztonsági előírásokat.

Mikortól vehetők át a könyvek?

A 11.00-ig leadott raktári kéréseit 13:00-tól 15:00-ig veheti át*. A 11.00 után leadott igények másnap reggel 9.00-tól vehetőek át.

A kikért dokumentumok a kérés napjától számított 2 napig maradnak a pultoknál, ez követően visszakerülnek a raktárba.

Kölcsönzéshez minden esetben hozza magával olvasójegyét!

Kassai úti Campus Könyvtára, az Élettudományi Könyvtár, és a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár esetében, a meghosszabbított nyitvatartásnak megfelelően, 17:30-ig veheti át az előkészített a könyveket.


 

Helyben kutatás

Az egyetem kutatói, oktatói és PhD hallgatói számára lehetőséget biztosítunk nyomtatott dokumentumok helyben használatára kutatási céllal.

Terek elérhetősége

A könyvtárban tanulni továbbra sem lehet. 

      A kisebb könyvtárak közül azokba lehet bemenni, ahol az épületbe történő bejárás megengedett.  

      A könyvtári terekben kötelező a járványidőszak egészségügyi szabályait betartani:  

  • olvasók között 1,5 m távolság, 
  • maszk használata,  
  • rendszeres fertőtlenítés,
  • kézfertőtlenítés/kézmosás biztosítása.  

Dokumentumok kiszolgálása

Ezen időszakban a szabadpolcos dokumentumok továbbra is raktári kéréssel kérhetők fel, de most már van lehetőség a helyben használatra (a fenti keretek között). A kért dokumentumokat előkészítve a kijelölt kutatóhelyre szolgáljuk ki. 

Mi történik a már kölcsönzött dokumentumokkal?

A kölcsönzés korlátozott újraindulásával lehetőség van a könyvek visszahozatalára, hosszabbítására, a felmerülő késedelmi díjak rendezésére a Neptunon keresztül.

Könyvek visszaadása, tartozások rendezése 

A könyvek visszahozatalánál használja a könyvtárainkban elhelyezett* könyvedobó szekrényeket: 

*Műszaki Könyvtár porta: hétfőtől-péntekig, 9.00-16.00 között, (előzetes egyeztetés szükséges, melyet az alábbi címen tehet meg: )

E pontokon bármely könyvtárunkból kivett könyveket visszaadhatja, ez alól kivételt képez a Szolnok Campus Könyvtára illetve a Pedagógiai Könyvtár, ahová csak az onnan kikölcsönzött  könyveket viheti vissza.
Más intézeti könyvtár könyveit kérjük, ne dobja be.

A könyveket postai úton is visszaküldheti a 
DEENK, 4032 Debrecen, Egyetem tér 1.
címre.

unipass kép

Fontos tudnia, hogy a visszaadott vagy bedobókba helyezett könyvek 72 órára karanténba kerülnek. A könyv csak ezt követően kerül le az ön nevéről. (Bírságot természetesen ezen időszakra nem számítunk fel.)

Fennálló tartozások rendezése 

Egyetemi hallgatók a könyvtári tartozásokat a Neptun tanulmányi rendszerben egyenlíthetik ki.

unipass kép

Ne feledje! A tartozások nem a könyvek visszahozása, hanem a rendszerünkben történő visszavételt követően jelennek meg a Neptunban, így kiegyenlítésükre is csak ezt követően lesz lehetőség.

Igazolás kikörözéshez

A végzős hallgatók könyvtári igazolásáról folyamatos egyeztetések zajlanak a Könyvtár és a karok között. A szükséges tudnivalókról a kari tanulmányi osztályok küldenek értesítést az érintett hallgatók részére. 


 

Digitális tananyagok biztosítása oktatók részére

Az egyetem oktatói számára az E-learning2020 szolgáltatás keretében digitalizáljuk a távoli oktatás során használt cikkeket és könyvfejezeteket>>


Elektronikusan elérhető könyvek, információforrások

Az előfizetett adatbázisok és információforrások távoli eléréséhez használja az "Otthoni elérés" beállításait >>

Adatbázisok

Az előfizetett és ingyenes adatbázisaink ebben a listában böngészhetőek >>>

A listát folyamatosan bővítjük a koronavírus-járvány miatt átmenetileg elérhetővé tett elektronikus források jegyzékével.

Böngészhető kategóriák: magyar és külföldi e-könyvek, folyóiratok, átmenetileg elérhető tartalmak, tudománymetria, konzorciumi előfizetések és videógyűjtemények. A tartalmak emellett karok szerinti bontásban is megjeleníthetők.

 

E-könyvek és folyóiratok

Idegen nyelvű e-könyvek és folyóiratok közvetlen kereséséhez használhatja az E-dokumentumok keresőjét>>

 

Szélesebb körű hozzáférés a DEA-ban

Kiterjesztettük a Debreceni Egyetem elektronikus Archívumában (DEA) tárolt dokumentumok hozzáférését. A könyvtár beiratkozott felhasználói otthonról is elérhetik az "Egyetemi  IP" illetve a "Könyvtári számítógépek" korlátozással jelzett dokumentumait (pl. szak- és diplomadolgozatok) is. Részletekért kattintson ide>>

 

Kari jegyzetek és tankönyvek

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a Debreceni Egyetemi Kiadó az oktatásban használt jegyzeteket és könyveket elérhetővé tette az oktatók és hallgatók számára Részletekért kattintson ide>>

 

Szabadon elérhető online források

A nyíltan elérhető (open access) tudományos folyóiratok a Directory of Open Access Journals (DOAJ), a könyvek pedig a Directory of Open Access Books (DOAB) oldalán böngészhetők.

Az EISZ oldalán böngészhetők a koronavírus-járvány ideje alatt szabadon hozzáférhető nemzetközi szakirodalmi források >>


Frissítés dátuma: 2020.11.16.