Tartalomfejlesztési osztály

Az osztály 3 nagyobb csoportban látja el feladatát. A Publikációs csoport elsődleges feladata az egyetemen születő publikációk kezelése, az ehhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtása. Egyetemi szinten ennek az iDEa Tudóstér portálszárny a szolgáltatási felülete, illetve ide kapcsolódik a nemzeti regiszter, a Magyar Tudományos Művek Tára is. A napi munka során összekapcsolódnak a háttérmunkák (bibliográfiai adatfeldolgozás, kapcsolódó háttéradatbázisok építése, fejlesztőmunka) és az ügyfelekkel való kapcsolattartás. A folyamatosan érkező, határidős feladatok szükségessé teszik, hogy több csatornán keresztül is naprakész információkkal tudjuk segíteni a kutatók, PhD-hallgatók és a publikációkkal foglalkozó, száznál is több adminisztrátor munkáját.

Az Open access csoport a nyílt hozzáférésű tudomány mozgalmának támogatásában a DEENK országos szinten is központi szerepet játszik: az OpenAIRE keretein belül mi töltjük be a National Open Access Desk (NOAD) funkciót, így mi gondozzuk az open-access.hu weboldalt, mi készítjük elő a HUNOR (Hungarian Open Repositories) konzorcium workshopjait. A csoport munkájához tartozik az egyetemen született publikációk nyíltan elérhetővé tétele a DEA-ban, valamint az egyetemen születő OA-publikációk monitorozása és az OA publikálás támogatása. Ezen a területen is kiemelt szerepet kap a kapcsolattartás a kiadókkal, kutatókkal és az OpenAIRE hazai, valamint nemzetközi szereplőivel.

Az Informatikai csoporthoz olyan feladatok tartoznak, amelyek szolgáltatásaink informatikai hátterének működtetéséhez, illetve fejlesztéséhez kapcsolódnak, mint az integrált könyvtári rendszer, az ODR, a könyvtár Moodle rendszere, a kiadó által használt publikációs platform, a honlapjaink, az iDEa Tudóstér, a DEA, de azokat a fejlesztéseket se felejtsük el, melyek az adminisztrációt, az üzemeltetést, a napi munkánkat segítik. A rendszerek működtetésével kapcsolatos háttérmunkák gyakran "láthatatlanok" ugyan, de sokszor ezek teszik lehetővé a szervezet különböző pontjain megjelenő eredmények létrejöttét.

Osztályvezető:

Bor Balázs könyvtáros

Szervezeti egység Debreceni Egyetem, DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, Tartalomfejlesztési Osztály
Központi telefonszám +36 52 518 600 / 61927
E-mail
Cím 4032 Debrecen, Egyetem tér 1.
Épület, emelet, szobaszám Élettudományi könyvtár épület, 1. emelet, 1.007
Weboldal

 

Frissítés dátuma: 2018.06.23.