Tematikus könyvajánlók

Minden évben, meghatározott téma alapján könyvajánló-sorozatot állítunk össze népszerű és szórakoztató irodalmi gyűjteményünkből.

Az ajánlókba 500-1000 dokumentum kerül, melyeket előre meghatározott szakaszokban helyezünk a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár előcsarnokában felállított polcokra. Az év végén a könyvek visszakerülnek állandó gyűjteményi helyükre.

Az itt kiállított könyvek bármely beiratkozott olvasó számára kölcsönözhetők. 

Aktuális ajánló

Színlapsztori

„Egy könyvet keresek, nem tudom a címét, sem a szerzőjét, de a borító piros volt.” Ez, a minden könyvtáros által már legalább egyszer hallott mondat adta az ötletet a legújabb könyvajánlóhoz, melyben a borító - egészen pontosan a gerinc - színe alapján válogatunk olvasnivalót. A színes ajánlóba kéthavonta kerülnek új könyvek. 

Cikk az ajánlóról >>

 

Korábbi évek ajánlói

500 könyvvel a Föld körül (2018)

A Jules Verne, 80 nap alatt a Föld körül című műve által ihletett válogatás, mellyel egy Föld körüli utazásra invitáltuk olvasóinkat. A havonta 50 könyvet tartalmazó ajánlóban egy-egy földrajzi térséghez, országhoz vagy városhoz kötődő munkák találhatók. A kiválasztott könyvek egy erre létherohozott Historypin oldalon térkép alapján is böngészhetők.

Térkép-alapú böngészés a Historypin oldalon >>

Cikk az Egyetemi Életben >>

 

Hónapról-hónapra (2017)

A hónapok jeles napjaihoz, évfodulóihoz egyéb kulturális aspektusaihoz kapcsolódó könyvek válogatása.

 

 

 

100 év a polcokon (2016)

100 ev logoA DEENK 100 évfodulója alkalmából készített ajánló, melybe az 1916-2016 közötti évszázad egyes évtizedeit bemutató dokumentumok kerültek.

Évtizedek szerint összeállított lista >>

Cikk az Egyetemi Életben>>

 

DEENK Nagy Olvasási Kihívás (2015)

Az első az ilyen könyvajánlók sorában. A Nagy olvasási kíhívás elnevezésű internetes akcióhoz csatlakozva vállaltuk, hogy a kezdeményezésben megadott 50 szemponthoz könyajánlókat készítünk.

A 2015-ös kihívás témái szerinti válogatás >>

Cikk az Egyetemi életben >>

Frissítés dátuma: 2019.03.25.