Adattárolás

Kulcsfontosságú a jó adatkezeléshez, hogy a kutatási adatokat megfelelően legyenek tárolva. Többféle tárolási módszer közül választhatunk, de mindenképp figyelembe kell venni, hogy a kutatás során mekkora mennyiségű adat fog keletkezni és azt, hogy hogyan tudjuk a legjobban megvédeni az adatainkat. Továbbá érdemes szem előtt tartani, hogy ha személyes adatokat is mentünk a kutatás során, azokat valamilyen módszerrel titkosítanunk kell.

Adattárolási lehetőségek:

  • Saját meghajtó
  • Flash drive
  • Felhő szolgáltatás
  • Hálózati meghajtó
  • Adatrepozitórium

Az adatvesztés elkerülése érdekében használjunk többféle adattárolási eszközt, ezeken rendszeres időközönként futtassunk ellenőrzést, hogy a lehető leg biztosabbak legyünk abban, hogy a tárolt adatok nem sérültek.
Hosszútávú adattárolásra a leginkább megfelelő megoldás egy megbízható adatrepozitórium használata. Különböző szempontokat kell figyelembe venni akkor amikor digitális archívumot választunk, ilyen például a támogató szervezet elvárása, az adatokhoz kapcsolódó publikáció kiadójának a szabályozása vagy a tudományterületi megkötések. Ha van lehetőség, akkor használjuk az intézmény által üzemeltetett adatrepozitóriumot.

 

Frissítés dátuma: 2019.06.05.