Digitális könyvtár

A DEENK állományban lévő országos és nemzetközi szinten is értékes, egyedi dokumentumokról, védett gyűjteményrészekről, hagyatékokról és muzeális értékekről digitális másolatokat készítünk. A digitalizálással egyrészt óvjuk az eredeti forrásdokumentumot, másrészt szélesebb kör számára biztosítjuk a hozzáférés lehetőségét. E gyűjtemény építését a kezdetekkor elsősorban az állományvédelem és a helytörténeti kincsek feltárásának célja vezérelte, amihez mostanra az oktatást és kutatást támogató célok is egyre hangsúlyosabb szempontként adódnak hozzá.

Digitalizált dokumentumaink az alábbi gyűjteményekbe szervezve érhetők el.

 

Egyetemtörténeti fotótár

Az Egyetemi Tanács jegyzőkönyvei és az egyetemi fotógyűjtemény az egyetemtörténeti vonatkozású kutatások számára jelent egyedülálló forrásanyagot.


Plakátok

A másfél milliónál is több plakátot és aprónyomtatványt tartalmazó állománya teljes 20. század reklámvilágából, alkalmazott grafikai terméséből, film- és színházi plakátjaiból ízelítőt ad.


Régi könyvek

Olyan régi nyomtatványokat tesz elektronikus formában elérhetővé, mint Thuróczy János Chronica Hungarorum című művének 1488-as brünni kiadása, de megtalálható benne az Europeana Travel projekt keretében digitalizált, magyar utazók tollából született útleírások gyűjteménye is.


Folyóiratok (Észak-tiszántúli folyóiratok, Régi magyar folyóiratok)

A folyóiratok digitális gyűjteménye három nagy részből áll: a debreceni, a régi magyar és az egyetemi folyóiratok gyűjteményeiből. Olyan értékes folyóiratokat tartalmaz, mint a Kelet Népe vagy a Debreczeni Képes Kalendárium, a Magyar Museum és az Orpheus.


Térképek

A gyűjtemény szabadon hozzáférhető 18–19. századi, elsősorban debreceni és magyarországi vonatkozású térkép-különlegességet őriz.


Debreceni Színlapok

A gyűjtemény az 1862–1920 közötti korszak színlapjain keresztül a város színházi életét, a színház gazdag külső kapcsolatait és a debreceni kulturális élet egyéb szegmenseit is szépen megvilágítja. Az adatbázisban kereshetők többek között az előadott darabok rendezői, díszlettervezői, jelmeztervezői, esetleg karnagyai vagy vendégszereplői is.


Ex librisek

Nyíreő István több ezer darabos ex libris gyűjteménye a 20. századi kisgrafika jeles alkotásaival büszkélkedhet.


 

 

 

 

Frissítés dátuma: 2021.05.17.