Hivatkozáskezelő szoftverek

A hivatkozáskezelő (referensz) szoftverek használatával egyszerűbb a szakirodalmi hivatkozások tárolása, rendszerezése és az irodalom-jegyzékek elkészítése. 

A felhő alapú rendszerbe gyűjtött hivatkozások saját szempontok szerint rendezhetők, visszakereshetők és megoszthatók, az adatokhoz megjegyzések és csatolmányok (kép, teljes szöveg, videó) kapcsolhatók.

A szoftverek számos hivatkozási stílust tartalmaznak, melyek a szövegszerkesztőkbe ágyazott eszközök révén a szöveg írásakor egyszerűen illeszthetők a tanulmányba. Az így beillesztett hivatkozások stílusa bármikor változtatható, s automatikusan generálható belőlük bibliográfia. 

Amennyiben többet szeretne tudni a hivatkozáskezelő szoftverekről, kérjen

személyes vagy csoportos konzultációt, vagy jelentkezzen kurzusunkra!

Előfizetett szoftverek

RefWorks (régi verzió)

RefWorks (új verzió)

A Proquest online hivatkozáskezelő szolgáltatása, melynek legnagyobb előnye, hogy az egyetem által előfizetett tartalmakból származó teljes szöveget is automatikusan kapcsolja a betöltött hivatkozáshoz. 

Regisztráció 
  • Debreceni Egyetemi IP címről történő regisztrációt követően bárhonnan elérhető (használatához nincs szükség az otthoni elérés beállítására.)
  • Ha egyetemi IP címről jelentkezik be, 'RefWorks User Login' című bejelentkezési űrlapot látja. Válassza a 'Sign up for an Individual account' linket, és töltse ki az űrlapot. Megválaszthatja felhasználó nevét és jelszavát - ajánlott hivatalos intézményi email-címet megadni.
  • Első bejelentkezés után nem egyetemi IP címről is használhatja a szolgáltatást. Ehhez a "Remote Acces" fülön kell megadnia az intézmény csoportos jelszavát, amely a következő: "RWUniDeb". A további lépések a fentebbiekkel azonosak.
  • DE polgárok számára a regisztráció ingyenes.

Endnote

A Refworkshöz hasonló jellegű és működésű hivatkozáskezelő. 

Használata egyedi licenszhez kötött, azaz számítógépenként kell megvásárolni a jogosultságot. Jelenleg a x9-es verzió érhető el az Egyetemen.

Licenszvásárással kapcsolatban az e-mail címen érdeklődhet.

Támogatott operációs rendszerek: Windows, Mac

Ingyenes szofverek

Mendeley

Az Elsevier kiadó ingyenes hivatkozáskezelője, ami nagy hangsúlyt fektet a kutatói együttműködések támogatására. A Mendeley-ben a közösségi hálózatok mintájára építhető fel a kutatói kapcsolati hálózat.

Zotero

Népszerű ingyenes online hivatkozáskezelő, számos funkcióval. A legtöbb adatbázissal és szövegszerkesztővel kompatibilis

Frissítés dátuma: 2020.07.09.