Hivatkozáskezelő szoftverek

A hivatkozáskezelő (referensz) szoftverek lehetőséget nyújtanak a kutatási folyamat során gyűjtött szakirodalmi hivatkozások tárolására, rendszerezésére és dokumentumokba történő beillesztésére. 

A felhő alapú rendszerbe gyűjtött hivatkozások saját szempontok szerint rendezhetők, visszakereshetők,  és megoszthatók. A hivatkozási adatokhoz adatokhoz megjegyzések és csatolmányok (kép, teljes szöveg, videó) fűzhetők. A szoftverek számos hivatkozási stílust tartalmaznak, melyek a szövegszerkesztőkbe ágyazott eszközök révén a szöveg írásakor egyszerűen illeszthetők a tanulmányba. Az így beillesztett hivatkozások stílusa bármikor változtatható, s automatikusan generálható belőlük bibliográfia. 

Amennyiben többet szeretne tudni a hivatkozás-kezelőkről kérjen

személyes vagy csoportos konzultációt, vagy jelentkezzen kurzusunkra!

Előfizetett szoftverek

Refworks

A Proquest online hivatkozáskezelő szolgáltatása, melynek legnagyobb előnye, hogy az egyetem által előfizetett tartalmakból származó teljes szöveget is automatikusan kapcsolja a betöltött hivatkozáshoz. 

Regiszráció 
  • Debreceni Egyetemi IP címről történő regisztrációt követően bárhonnan elérhető (használatához nincs szükség az otthoni elérés beállítására.)
  • DE polgárok számára a regisztráció ingyenes.

Endnote

A Refworkshöz hasonló jellegű és működésű hivatkozáskezelő. 

Használata egyedi licenszhez kötött, azaz számítógépenként kell megvásárolni a jogosultságot. Jelenleg a x8-as verzió érhető el az Egyetemen.

Licenszvásárással kapcsolatban az e-mail címen érdeklődhet.

Támogatott operációs rendszerek: Windows, Mac

Ingyenes szofverek

Mendeley

Az Elsevier kiadó ingyenes hivatkozáskezelője, ami nagy hangsúlyt fektet a kutatói együttműködések támogatására. A Mendeley-ben a közösségi hálózatok mintájára építhető fel a kutatói kapcsolati hálózat.

Zotero

Népszerű ingyenes online hivatkozáskezelő, számos funkcióval. A legtöbb adatbázissal és szövegszerkesztővel kompatibilis

Frissítés dátuma: 2018.06.25.