Read & Publish szerződések

A Read&Publish megállapodások keretein belül az egyes intézmények, vagy ún. konzorciumok vállalják, hogy a náluk affiliációval rendelkező szerzők helyett a cikkeik közlési díját 100%-ban kifizetik. A cikkek automatikusan open access jelennek meg (CC-BY vagy CC-BY-NC-ND licensz alatt), amennyiben a szerző nem határoz másképp. Emellett természetesen a megállapodás részét képezi a folyóirat és adatbázis előfizetések is.

A Debreceni Egyetem a következő kiadókkal áll ilyen szerződésben: 

 

Springer: 

Támogatás hibrid folyóiratokban:
A levelező szerzők abban az esetben jogosultak 100% közlési díj támogatásra, amennyiben a cikküket 2020-ben fogadták el, a folyóirat pedig a Springer Nature Open Choice (hibrid) portfóliójából való. Ez több, mint 1850 folyóiratot jelent, amelyből kutatóink válogathatnak. 

Kizárólag az Original Paper, Review Paper, Briefcommunication és a Continuing Education típusú cikkek alkalmasak a támogatásra. 

A cikk elfogadását követően a Springer kiadó értesíti a szerzőt az intézményi finanszírozás lehetőségéről. E-mailben küldi el a kitöltendő MyPublication formot, melynek segítségével nyilatkozhat a támogatás igénybevételéről.

A Springer útmutatóját megtalálja itt.

A lehetőségről a kiadó oldalán is tájékozódhat. Tekintse meg a Springer Nature leírását

Támogatás tisztán open access folyóiratokban:
A cikkek megjelenéséért abban az esetben vállalja át a költségeket a Debreceni Egyetem, ha a következő feltételek teljesülnek. A cikk, melynek típusa Original Paper, Review Paper, Briefcommunication vagy Continuing Education, levelező szerzője a Debrecen Egyetemhez affiliál, és 2020-2021-ben fogadták el közlésre egy teljes mértékben nyílt hozzáférésű folyóiratban, megfelel a támogatás feltételeinek. 

További részletekért és a támogatásra alkalmas 600 elemet számláló folyóirat listáért tekintse meg a Springer Nature open access folyóiratokra vonatkozó tájékoztatóját, vagy érdeklődjön az e-mail címen. 

 

Wiley: 

A Wiley kiadó folyóirataiban való publikálás támogatásához szintén feltétel, hogy a levelező szerző a Debreceni Egyetemhez affiliáljon. A megállapodás a 2019. január 15 után elfogadott Primary Research és Review Paper típusú cikkekre vonatkozik és a kiadó valamennyi folyóiratában igénybe vehető.
A kézirat beküldése előtt feltétlenül ellenőrizze az alábbi folyóirat listákat.

A támogatásra alkalmas open access folyóiratok listája. 

A támogatásra alkalmas hibrid folyóiratok listája.

figyelem A lehetőség 2020-2021-ben is aktív.

 

A támogatás igénybevételéhez a cikk beküldésekor (submission) kell nyilatkozni.
Útmutató teljes mértékben nyílt hozzáférésű folyóiratokhoz.
Útmutató OnlineOpen (hibrid) folyóiratokhoz

 

További részletekért tekintse meg a Wiley tájékoztatóját, vagy érdeklődjön az e-mail címen. 

 

Elsevier

Az Elsevier kiadóval kötött megállapodás 2019. július 1-től él. Ettől a dátumtól kezdődően a cikk beküldésekor tudnak nyilatkozni a levelező szerzők a támogatás igénybevételéről. A lehetőséget a Debreceni Egyetem szerzői a 2020-2021-es évben vehetik igénybe.  A levelező szerzőknek az Elsevier kiadó csaknem 1750 folyóiratában van lehetőségük publikálni, rájuk nehezedő pénzügyi teher nélkül. 

Böngésszen a támogatható folyóiratok között az Elsevier Journal Search Tooljában!

Tájékoztató

 

Akadémiai Kiadó

Az előfizetői megállapodás értelmében a tagintézmények kutatóinak lehetőségük van nyílt hozzáférésű (open access) publikálásra. A megállapodás hibrid és Gold OA folyóiratokra vonatkozik, a szerzői jogot a Creative Commons CC-BY és CC-BY-NC-ND licensz biztosítja. A kutatók mentesülnek a közzétételi költségek (APC) megfizetése alól. Eredeti közlemény (Original research paper) és összefoglaló cikk (review paper) típusú publikációk alkalmasak a támogatásra. A szerzők jogosultságának azonosítása automatikus, az intézményi affiliáció és a szerző e-mail címének végződése alapján történik.

figyelem

A lehetőség aktív 2019. február 12. – 2020. december 31. között.

 

A támogatásban résztvevő folyóiratok listája

Töltse le az open access nyilatkozatot a támogatás igénybevételéhez.

Tekintse meg a tájékoztatót a kiadó weboldalán

 

De Gruyter

A megállapodás a kiadó online hibrid és Pure Open Access folyóirataira vonatkozik, a szerzői jogot a Creative Commons CC-BY és CC-BY-NC-ND licensz biztosítja. A Debreceni Egyetem kutatói mentesülnek a közzétételi költségek (APC) megfizetése alól. 11 db hibrid és 11 db open access publikáció finanszírozására van lehetőség a megállapodás szerint 2020. december 31-ig. A szerzők jogosultságának azonosítása automatikus, az intézményi affiliáció és a szerző e-mail címének végződése alapján történik. Az alábbi típusú cikkek esetében finanszírozható a megjelenés:

  • Eredeti közlemények (Original Article, Original Research, Research Paper)

  • Összefoglaló cikkek (Review Article)

  • Brief Communication (Letter): Gyors közzététel céljából benyújtott rövid cikk, amely megegyezik a normál cikk szerkezetével.

  • Continuing Education: A továbbképzés szerves részét képező cikk (általában orvostudományi területen).

  • Case Reports: rövid közlemények, orvostudományi

 

Tekintse meg a támogatásra alkalmas open access folyóiratok és hibrid folyóiratok listáját.

További részletekért keresse fel a kiadó weboldalát

 

Lippincott Williams & Wilkins (voucher)

A Wolters Kluwer kiadóval kötött előfizetői megállapodás értelmében az előfizető tagintézmények kutatóinak lehetőségük van nyílt hozzáférésű (open access) publikálásra. A megállapodás a Lippincott Williams & Wilkins előfizetésben szereplő folyóiratokra vonatkozik, a szerzői jogot a Creative Commons CC-BY és CC-BY-NC-ND licenc biztosítja. A kutatók mentesülnek a közzétételi költségek (APC) megfizetése alól.

A cikkek megjelenésére 20 db voucherrel rendelkezünk, amelyeket 5 intézmény kutatói használhatnak fel. A voucher kódot a szerzők a könyvtártól igényelhetik az címen 2020. december 31-ig

Az alábbi módon jelezheti felénk támogatási igényét: 

  1. A cikk elfogadásakor választania kell, hogy publikációját nyílt hozzáférésű módon szeretné-e megjelentetni. 

  2. Miután kiválasztotta az open access opciót, keresse meg a könyvtárat az e-mail címen a cikk adataival. (folyóirat címe, levelező szerző neve, elfogadás dátuma, cikk azonosítója, cikk címe, támogatási alap)

  3. Amennyiben a cikk támogatható, a könyvtár továbbítja a finanszírozási igényt az illetékes szervezet felé. 

  4. Önnek további teendője nincs, a cikk nyílt hozzáférésű módon jelenik meg.

 

figyelem

Figyelem! Előfordulhat, hogy a kiadók a szerző nevére állítanak ki számlát a közlési díjakról. Amennyiben 2 munkanap elteltével nem kap értesítést, hogy az intézmény teljesítette az átutalást, lépjen kapcsolatba a könyvtárral az e-mail címen.

figyelem

Figyelem! A publikációs díj finanszírozása kizárólag a közlési díjra (APC-re) vonatkozik. Egyéb extra költségeket, mint például oldal költség, színes ábra díja, nem tudunk támogatni.

 

Frissítés dátuma: 2020.06.22.