Ritka és régi könyvek tára

A könyvtár törzsgyűjteményét különleges, kultúrtörténeti jelentőséggel bíró értékeinket őrző különgyűjtemények díszítik, melyek védelmét a DEENK legbecsesebb kötelességei között tartjuk számon.

Állományunk legrégebbi, könyvművészeti szempontból legértékesebb részét a Ritka és régi könyvek tára, vagy más néven Díszműtár őrzi. E gyűjteményrész 1976-ban alakult, amikor külön kezdték kezelni a korábban törzsállományba osztott, 1850 előtti muzeális kiadványokat. Mára a Díszműtár mintegy 30 000 kötettel rendelkezik, melyek az ősnyomtatványok korától (1450-1500) egészen a kiegyezésig (1867) reprezentálják a debreceni, a magyar és az európai kulturális értékeket.

A könyvritkaságokat és fontos kultúrtörténeti vonatkozásokat rejtő, védett raktárban őrzött állományt kiállítások és szervezett látogatások révén ismerhetik meg az érdeklődők.

Elérhetőség

A gyűjtemény a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtárban található, és online, valamint cédulakatalógusban kereshető. Amennyibben a cédulakatalósban találja meg a keresett dokumentumot, a kérését a Bölcsészettudományi Kutatóban tudja leadni. 

A dokumentumok helyben használatra kérhetőek, és a Bölcsészettudományi Kutatóban használhatóak a nyitvatartási időben

unipass kép

Figyelem! A 15.00-ig kért könyveket még aznap kiszolgáljuk. A 15.00 óra után kért könyvek másnap vehetőek át.

 

 

 

Frissítés dátuma: 2021.05.20.