Kölcsönzés más könyvtárból a DEENK olvasói számára

A DEENK-ben nem elérhető dokumentumok könyvtárközi kölcsönzéssel átkérhetők más magyarországi vagy külföldi könyvtárból. A szolgáltatást az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) biztosítja, ami 80 magyarországi könyvtár gyűjteményének egyidejű keresésére és a kérések közvetlen elindítására ad lehetőséget. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy kérést abban az esetben is feladhat, ha nem találja a rendszerben a keresett dokumentumot, mert a szolgáltatás nem csak a feltöltött anyagra vonatkozik.

Könyvtárközi kérést csak beiratkozott olvasók indíthatnak.

Ugrás az ODR keresőjéhez>>

Könyvtárközi kölcsönzés igénylése

Online:

 1. Nyissa meg az ODR oldalát, és kattintson az "Olvasóknak -> Regisztráció (olvasói)" menüpontra;
 2. Végezze el a regisztrációt;
 3. Jelentkezzen be az ODR jelszavával, és kattintson "ODR-kérés" gombra;
 4. Ha megtalálta a keresett dokumentumot, töltse ki az űrlapot, és küldje el kérését. A kérés menetéről részletes tájékoztatót talál a "Olvasóknak->Hogyan indítok kérést?" menüpont alatt. Ha nem találta meg a keresett könyvet vagy cikket, akkor az "Olvasóknak ->Kéréseim -> Új üres űrlapos kérés" gombra kattintva adhatja meg a keresett dokumentum adatait.

Személyesen:

A könyvtárközi kölcsönzés az alábbi könyvtárainkban személyesen is igénybe vehető:

Igényelhető formátumok

 • Eredetiben. Az így kapott dokumentum el nem vihető, csak helyben használható. A használat feltételeit a küldő könyvtár határozza meg.
 • Digitális- és/vagy fénymásolatban. Másolat csak a hatályos jogszabályok figyelembe vételével készíthető.A másolatkészítés árát a küldő könyvtár határozza meg.

Díjszabás

Egyetemi polgárok számára:

 • Az eredetiben küldött dokumentum belföldi kölcsönzése ingyenes, a postaköltségét a könyvtár átvállalja.
 • A külföldről kért könyvek díja 4500 Ft/kötet.
 • A másolatban kért dokumentum díját a küldő könyvtár határozza meg, de a postaköltséget a könyvtár ez esetben is átvállalja.

Külső olvasók számára:

 • Eredetiben történő kérés esetén a könyvtárközi kölcsönzés belföldön ingyenes.
 • Könyvek visszaküldésének költsége azonban az olvasót terheli. A díjszabás a mindenkori postai díjszabás szerint alakul, melyhez minden esetben hozzáadódik az ajánlott küldemény posta által meghatározott díja.
 • A külföldről kért könyvek díja 4500 Ft/kötet, amihez hozzáadódik a belföldi kérésközvetítőhöz (OSZK) történő visszapostázás díja is.

Frissítés dátuma: 2020.10.20.